MSP Kennisbank

Perfecte integraties met Autotask en Datto

Tijdens mijn laatste baan in loondienst heb ik eerst een maand meegekeken. Hoe werkt alles hier en hoe doen mensen dat? Heb vanaf dag één aangegeven dat ik een hele maand lang nergens iets van ging vinden maar vooral heel veel wilde meekijken en leren. Pas daarna ging ik op zoek naar de perfecte integraties met Autotask en Datto. Ik ben nu alweer drie jaar onderweg met Dxfferent B.V. en deel hierbij graag mijn verhaal en onderin dit artikel alle slimme integraties en sites die ik tegenkwam tijdens deze reis.

Hoe het begon

Op dat moment werkte men met PRTG, Nagios, Osticket en een zelfgeschreven applicatie voor urenregistratie en facturatie.

Achteraf gezien durf ik wel te zeggen dat ik echt heel weinig van ICT begreep. Ik dacht best wel dingen te weten uit mijn Consultancy periode, maar wát liep ik tegen mijn gebrek aan kennis aan!

Wat ik deed was wat voor mij logisch leek, waar ik kneitergoed in ben: cijfers, KPI’s en processen. Ik wist wat me te doen stond.

Vanaf dat moment ben ik mee gaan kijken met de engineers, projectmanagers en eigenlijk iedereen. Ik schreef elke handeling op en haalde alle data uit Nagios, PRTG, Osticket, VOIP centrale, enzovoort. Na een paar dagen analyse, door cijfers heen spitten en tabellen bouwen, viel me iets op.

Uren waren niet volledig, systemen integreerden niet met elkaar en mails werden handmatig uit mailboxen gehaald. Dat moest anders! We verloren minimaal 40 uur per week aan administratieve handelingen.

Als je 13 engineers hebt die dagelijks 17 tickets oppakken en je verlaagt de administratieve druk door slimme integratie met 3 minuten per ticket bespaart dit 56 uur per week.

Meten is weten

In al mijn enthousiasme en onkunde ben ik toen de markt op gegaan op zoek naar mogelijkheden. In die tijd werkte 90% van mijn vriendengroep bij twee bedrijven: Autotask en Solarwinds. Daar begon ik dus!

Ik vergeleek Topdesk, AFAS, Freshdesk, Zendesk, Solarwinds en Autotask PSA (nu Datto) met elkaar. Vervolgens heb ik ook nog diverse RMM tooling met elkaar vergeleken, maar daar bleven al snel Kaseya, N-able Solarwinds en Datto RMM over.

Na veel gesprekken, plussen en minnen, kwamen we erop uit dat Autotask PSA in combinatie met Datto RMM (destijds Autotask Endpoint Management / Centrastage) voor dit bedrijf de beste oplossing was.

Het was geen makkelijk gesprek, het ging om een serieuze investering. We gingen van (bijna) volledig open source naar een tool die serieus geld kost per maand. Dat vroeg om een andere kijk en dat duurde even.

Integratie en Consolidatie

De reden waarom ik uiteindelijk een akkoord heb gekregen was mijn berekening van de mogelijke besparing door het verlagen van administratieve druk. Tot op de dag van vandaag denk ik dat dit het belangrijkste is waar een Operationeel Manager of ICT manager zicht druk om moet maken: Hoe zorg ik ervoor dat mijn engineers zo simpel en makkelijk mogelijk bezig kunnen zijn met techniek?

Techneuten zijn een ramp in administratie, laten we het beestje maar gewoon bij de naam noemen. Documentatie doen ze met een zucht en uren boeken omdat het moet. Prima toch? Ze hebben gekozen voor techniek en niet administratie. Irritant? Zeker! Maar laten we de realiteit maar gewoon accepteren en ze ondersteunen met dat waar ze goed in zijn.

Terugkijkend en met de ervaring die ik nu heb, wat is dan volgens mij de selectie van softwarepakketten die je moet nemen in combinatie met Autotask PSA?

Het volgende lijstje is tot stand gekomen na jarenlang rondneuzen op het internet en veel gesprekken met diverse Managed Service Providers. Er zijn natuurlijk nog tal van andere mogelijkheden, maar deze steken er voor mij bovenuit.

Als je een pistool tegen mijn hoofd zou zetten en ik zou snel een lijstje op moeten dreunen is dit mijn lijst. Niet volledig, wel een goede basis.

Checklist Autotask integraties

VOIPRoutIT in Nederland
PlanningProxuma.io maakt plannen een fluitje van een cent, geeft direct inzage in je capaciteit en automatiseert veel zaken.
ProjectmanagementProxuma.io is hier druk mee bezig maar geeft nu al direct inzage in de status van je taken en servicecalls. Je kunt ook direct herplannen.
Inkopen licentiesPax8 heeft een mooie Autotask integratie maar er zijn ook koppelingen met Arrows, Techdata en Copaco.
ReportingPowerBI, Brightgauge, CloudRadial en Scalepad
RMM NetwerkAuvik
RMMDatto RMM. Niets voor jou? Kijk naar Connectwise Automate, Solarwinds of Kaseya.
DocumentatieITGlue
ChangemanagementLiongard
WachtwoordmanagerITGlue of Keeper
TekeningenLucidchart, integreert ook perfect met ITGlue.
KlantfeedbackSmileback of ingebouwde optie in Autotask
BoekhoudingWe gebruiken zelf Yuki. Veel van onze klanten gebruiken Exact in combinatie met de Autotask integratie van Applicatielink.
AntivirusMicrosoft Advanced Protection, ESET, Webroot of Sentinel One
Back-upDatto Continuity, N-Able MSP Back-up of Acronis.
Back-up MonitoringBackupradar
VulnerabilitiesConnectSecure of Rocketcyber
Offertes / SalesSalesbuildr koppelt perfect aan Autotask en haalt ook live prijzen op bij je leveranciers
IntegrerenKijk zeker eens naar Applicatielink en Zomentum!
AutomatiserenRewst.io bouwt mooie automatiseringen en geeft veel vrijheid. Kijk ook zeker eens naar Ydentic. Ook PIA timmert hard aan de weg.
AutomatiserenMSP integrations kan veel zaken automatiseren en je mailstromen “manipuleren”
ClientportalDe Autotask Clientportal voorziet sinds eind 2022 ook van Dashboards en is hiermee een meer dan prima startpunt. Kijk anders eens naar Deskdirector.
Virtual CIO toolNarmada
Veilig informatie delenTraceless.io

Wat mist er nog meer op dit lijstje? Er zijn een tal van leveranciers die goed integreren met Autotask maar deze laat ik voor nu buiten beschouwing.

Maak het jezelf niet te moeilijk, kijk of bovenstaande werkt voor jou en maak geen maatwerk als dit niet hoeft. Ik heb geen enkele connectie met deze partijen wil vooral jouw zoektocht korter, makkelijker en beter maken.

Al deze tooling is natuurlijk een serieuze investering. Maar je verdient dit dubbel en dwars terug door verhoogde productiviteit en kwaliteit. Kijk niet naar de kosten maar wat het je oplevert.

Daarnaast: Wie heeft er nog zin in handmatige handelingen?

Andere slimme websites of tools

Scripts en tipsMspp.io
Scripts en tipsCyberdrain
Eenvoudige MDM voor kleine organisatieJumpcloud
Cloudcontractmanagement voor MSP’sCloudolive
Secure Cloud Print ManagementPrintix
Cloud ManagerNerdio
Pentest abonnementPentest-tools.com
Veilig wachtwoorden delenOnetimesecret
API integratiesN8n.io
Servers beschikbaar makenLiquit
Bied een volledige Cloudwerkplek aanWorkspace365
LifecyclemanagerScalepad (voormalig Warrantymaster)
SOC as a ServiceGetskout

Lees meer over integraties van Autotask en Datto:

Autotask op steroïden! 10 cheats zodat jij het slimmer gebruikt.

Bekijk de groeiende lijst integraties op Datto.com