MSP Kennisbank

IT Security training

Waar je voorheen nog vrij gemakkelijk aan de slechte zinsopbouw in een email kon zien dat de afzender misschien niet helemaal te vertrouwen was, worden hackers tegenwoordig steeds slimmer. Daarom is het belangrijk dat ieder bedrijf, hoe klein of groot ook, hun bedrijfsmiddelen goed beschermt tegen ongeoorloofd gebruik. 

IT Security omvat alle beveiligingsstrategieën waarmee bedrijven ongeautoriseerde toegang tot computers, netwerken, data en fysieke bedrijfsruimtes proberen tegen te gaan. Hierbij kan je denken aan bescherming tegen cyberaanvallen (cyber security), het beveiligen van data (informatiebeveiliging) en het verstrekken van toegangspasjes aan de juiste mensen (fysieke beveiliging).  

Wat moet ik met IT Security doen?

Sinds de introductie van de Algemene Verordening Persoonsgegevens (AVG) kan je er als bedrijf niet meer omheen om iets met informatiebeveiliging en IT Security te doen. Allereerst is het ten zeerste aan te raden om een informatiebeveiligingsbeleid op te stellen. Hierin neem je op hoe je alle persoonsgegevens, intellectueel eigendom en andere bedrijfsgevoelige informatie beveiligt. Ook staat hierin hoe je ermee omgaat als er toch een incident plaatsvindt. Dit valt vaak onder de verantwoordelijkheid van een Security Officer. Daarnaast moet je al je systemen goed beschermen tegen cyberaanvallen, zoals malware, ransomware en (D)Dos aanvallen. Een voorbeeld hiervan is dat je zorgt dat alle medewerkers een veilig en sterk wachtwoord gebruiken en dat ze regelmatig back-ups maken.  

Welke soorten IT Security zijn er? 

Er zijn een aantal manieren om je IT te beveiligen. Hieronder noemen we een aantal soorten IT Security die je kan gebruiken:

Network security

Cybercriminelen weten precies waar de zwakke plekken in je IT infrastructuur te vinden zijn. Met network security, of netwerkbeveiliging, zorg je ervoor dat cybercriminelen, hackers of andere ongeautoriseerde gebruikers geen toegang kunnen krijgen tot je netwerk. Daarmee bescherm je je netwerk ook tegen misbruik, diefstal en datalekken. 

Cloud security

Steeds meer bedrijven werken ‘in de cloud’. Daarnaast zien we een grote toename van SaaS-toepassingen (Software as a Service). Als jij hier ook gebruik van maakt is het belangrijk om met Cloud security, of Cloudbeveiliging, te gaan werken. Een aantal voorbeelden van Cloud security zijn Cloud-Access Security Broker (CASB), een Secure Internet Gateway (SIG) of een Unified Threat Management (UTM).

Internet security

Met Internet security bescherm je informatie die verzonden en ontvangen wordt via het internet en andere online activiteiten en transacties. Hierbij kan je denken aan firewalls en virusscanners. 

Endpoint security

Met Endpoint security, of eindpuntbeveiliging, zorg je ervoor dat mobiele telefoons, computers en andere apparaten geen verbinding kunnen maken met schadelijke netwerken, zodat malware geen kans krijgt. Eindpuntbeveiliging is met name van belang voor bedrijven waar veel mensen thuiswerken en met hun eigen internetverbinding toegang krijgen tot bedrijfsnetwerk. 

Wat doet een IT security officer?

Een IT Security Officer is verantwoordelijk voor de IT beveiliging. Als je ISO-gecertificeerd bent, moet je aantonen dat er iemand in het bedrijf is die aantoonbaar competent is op het gebied van informatiebeveiliging. Daarom stellen de meeste bedrijven een Security Officer aan. De belangrijkste taak van een IT Security Officer is het veilig houden van alle systemen, netwerken en gegevens van een organisatie. Dit doet de IT Security Officer door het ontwikkelen en implementeren van een beveiligingsbeleid. Afhankelijk van de grootte van het bedrijf voert de IT Security Officer ook zelf de nodige controles en checks uit en lossen ze zwakke plekken in de beveiliging op.  

IT Security training volgen

Heb je interesse in een IT Security training? Dxfferent heeft een online Security Officer training ontwikkelt die jou in 18 to-the-point hoofdstukken alles leert wat er te leren is over de rol van de Security Officer. Na afloop van de training ontvang je een certificaat waarmee je aan ISO auditeurs kan bewijzen dat je aantoonbaar competent bent als Security Officer voor de ISO. Lees alle informatie over de online Security Officer training, of schrijf je direct in en start vandaag nog!

Meer informatie over deze training >