MSP Kennisbank

Wat is informatiebeveiliging?

Nu onze wereld steeds verder digitaliseert, is informatiebeveiliging belangrijker dan ooit. Nu zoveel van ons persoonlijke en professionele leven zich online afspeelt, is het essentieel dat we maatregelen nemen om onze informatie te beschermen tegen cybercriminelen.

Informatiebeveiliging is het beschermen van elektronische informatie tegen onbevoegde toegang of diefstal. Dit omvat zowel fysieke beveiliging om te voorkomen dat apparaten worden gestolen, als cyberbeveiliging om te beschermen tegen hacken en andere online bedreigingen.

Er zijn veel manieren om je informatiebeveiliging te verbeteren, zowel thuis als op het werk.
Hier zijn een paar van de belangrijkste:

 1. Gebruik sterke wachtwoorden en verander ze regelmatig.
 2. Versleutel je gegevens.
 3. Houd je software en antivirusprogramma’s up-to-date.
 4. Wees voorzichtig met welke informatie je online deelt.

Door deze eenvoudige stappen te nemen, kun je je informatie helpen beschermen en je risico om slachtoffer te worden van cybercriminaliteit verkleinen.

Wat is informatiebeveiliging

Informatiebeveiliging, soms afgekort tot infosec, is de praktijk van het beschermen van informatie door informatierisico’s te beperken. Het omvat procedures of maatregelen om elektronische gegevens te beschermen tegen ongeoorloofde toegang. 

Waarom informatiebeveiliging 

Er zijn vele redenen waarom een MSP bedrijf informatiebeveiliging nodig kan hebben, waaronder:

 1. Om de gegevens van hun klanten te beschermen tegen toegang of diefstal door onbevoegden.
 2. Om ervoor te zorgen dat vertrouwelijke informatie van hun eigen bedrijf niet wordt ingezien of gestolen door onbevoegden
 3. Om te voldoen aan industriële voorschriften of wetten, zoals HIPAA of ISO 27001
 4. Om de negatieve publiciteit en financiële verliezen te vermijden die het gevolg kunnen zijn van een datalek

Wat zijn de standaarden van informatiebeveiliging 

ISO 27001 is dé mondiaal erkende norm voor informatiebeveiliging. ISO 27001 is een internationaal erkende norm die de eisen specificeert voor een beheersysteem voor informatiebeveiliging (ISMS). Een ISMS is een raamwerk van beleid en procedures dat een organisatie kan gebruiken om haar risico’s voor informatiebeveiliging te beheren. ISO 27001 is ontworpen om organisaties te helpen informatiemiddelen veilig te houden. De norm biedt een uitgebreide reeks controles die organisaties kunnen gebruiken om risico’s voor informatiebeveiliging te beperken.

Welke certificatie heb je nodig voor goede informatiebeveiliging 

Er is niet één “best” certificaat voor informatiebeveiliging in een bedrijf. Maar het implementeren van een robuust informatiebeveiligingsprogramma met regelmatige training voor werknemers over de beste praktijken voor beveiliging en gegevensprivacy is voor elke organisatie van cruciaal belang. Wel is ISO 27001 het vaakste hiervoor in gebruik, zodat bedrijven zich ook echt kunnen certificeren, zodat ze ook laten zien dat ze het echt serieus nemen.

Hoe zet je een strakke informatiebeveiliging op 

Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag, omdat het afhangt van de specifieke behoeften van het bedrijf. Enkele suggesties voor een sterke informatiebeveiliging in een bedrijf zijn echter:

 • ervoor zorgen dat alle werknemers een beveiligingstraining krijgen;
 • een duidelijk beveiligingsbeleid hebben;
 • regelmatig beveiligingsaudits uitvoeren;
 • en investeren in beveiligingstechnologieën.

Wie is er verantwoordelijk voor de informatiebeveliging in je bedrijf?

De bedrijfseigenaar is uiteindelijk verantwoordelijk voor informatiebeveiliging, maar kan de verantwoordelijkheid delegeren aan werknemers of een security officer aanstellen.

Nu de wereld steeds meer vertrouwt op digitale informatie, is de behoefte aan gekwalificeerde informatiebeveiligers (Security Officer) nog nooit zo groot geweest. Bij Dxfferent bieden we uitgebreide training die je voorbereidt om een Security Officer te worden.

Onze training behandelt alle essentiële onderwerpen, waaronder risicobeheer, gegevensbeveiliging, reactie op incidenten en naleving. Je krijgt de vaardigheden en kennis die je nodig hebt om het informatievermogen van je organisatie te beschermen en de gegevens veilig te houden. Lees hier meer!