MSP Kennisbank

Professionele webinar setup

Ik krijg steeds vaker de vraag van mijn klanten wat ik precies gebruik voor mijn beeld en geluid (webinar), het is zo scherp en helder. Ik heb kosten nog moeite gespaard om mijn perfecte werkplek te maken. Hierbij deel ik alles wat ik gebruik en geef ik je daarnaast nog meer tips van handige artikelen. Want niet alles wat ik heb gekozen is voor iedereen een logische keuze. Dit artikel zit helemaal vol met links die direct naar de artikelen gaan. Het kan zijn dat ik een kleine vergoeding krijg als je op deze artikelen klikt.

De laptop

Laten we beginnen met de laptop. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan een 15 inch scherm, dit omdat ik dan ook lekker kan werken als ik bij klanten zit. Zelf gebruik op dit moment een Dell Lattitude 3590 met uitgebreid geheugen naar 16 GB, deze is al even oud en raad ik op dit moment niet meer aan.

De eerste plek gaat naar Dell XPS

Simpelweg een perfecte laptop is de Dell XPS 15 inch voor iedereen. Dikke processor, veel intern geheugen en een SSD. Hij ziet er ook prachtig uit, wel wat prijzig. Wil je liever een iets kleinere / betaalbaardere laptop dan is de 13 inch Dell XPS voor 90% van de gebruikers dikke prima, Combineer dit met een USB – C oplader met geintegreerde powerbank van Dell, geniaal wat mij betreft!

Tweede plek gaat naar Microsoft Surface

Wil je gebruik maken van de combinatie van een laptop en tablet dan kan ik je de Microsoft Surface Laptop of de Microsoft Surface Pro 7 aanraden . Je moet wel rekening houden met de aanschaf van een bijpassend dockingstation / hub.

Goede camera als webcam gebruiken

Als je het streamen serieus neemt ontkom je er niet aan om te werken met meer professionele camera’s. Wel moet je hiervoor een extra apparaat inzetten, dit omdat je computer niet zelf het beeld kan omzetten naar bruikbaar beeld. Zelf heb ik, en ben enorm fan van de Blackmagic Atem Mini. Mocht je het beeld live mee willen kijken dan adviseer ik om te gaan voor de Blackmagic Atem Mini Pro, zelf upgrade ik binnenkort naar de Blackmagic Atem Mini ISO omdat je met dit device alle audio en videobronnen apart van elkaar kunt opnemen. Dit is voor mij een enorm waardevolle optie omdat je op deze manier 100% vrijheid houdt in het bewerken en (her)gebruiken van opnames achteraf. Valt dit op moment buiten je budget dan kun je ook kiezen voor de Elgato Cam Link. Je kunt daar niet op mixen maar het doet voor de rest wat het moet doen: Je kunt een camera gebruiken als webcam!

Camera

Zelf gebruik ik twee keer een Sony A6000, deze had ik al en het is natuurlijk zonde om een nieuwe aan te schaffen. Je kunt in principe elke camera gebruiken die een ‘Clean HDMI Out’ optie heeft.
  • Mijn aanrader is de Sony A6400. Deze camera heeft alles inclusief een flip screen zodat je jezelf kunt zien. Deze combineer je met de Sigma 16 mm F1.4.
  • Een alternatief die Sony adviseert als vlogcamera is de Sony ZV-1.
  • Een compactcamera alternatief is de Sony RX100, hier zijn diverse versies van. De nieuwere camera’s hebben betere opties maar voor streamen heb je niet alle nieuwe opties nodig.

Lens

Bij een lens is het belangrijk dat je de ISO niet te hoog hoeft te zetten, je kan stiekem best gaan tot ISO 500 maar hoe lager hoe beter. Let daarom op de lichtgevoeligheid / diafragma. Ik heb zelf de Sigma 16mm F1.4 en deze is echt fantastisch. Let dus op de F-nummer, hoe lager het nummer des te gevoeliger de lens. Mooi bijkomend effect is de bokeh de achterkant ziet er onscherp uit. Als je iets meer vrijheid wilt qua lens dan raad ik de Sony FE 16-35 mm F2.8 aan.

Verlichting

De meeste mensen onderschatten hoe belangrijk verlichting is. Elke webcam of camera in de wereld gaat een verschil van dag en nacht geven met de juiste verlichting. Wat mij betreft hoeft dit niet superduur te zijn maar let op de kleurechtheid van de lampen. Absolute aanrader en veel waarde voor het geld zijn de Neewer 660 of de Neewer 480. Ik heb zelf de Neewer 480.  Wil je het neusje van de zalm dan zou ik adviseren om te kijken naar de Apeture 120.  Fantastisch maar daar betaal je dan ook voor. Wil je gebruik blijven maken van je huidige webcam maar wel snel veel verbetering? Maak dan gebruik van deze ringlight i.c.m. de webcam.

Webinar Microfoon

Bij het geluid zijn er best veel mogelijkheden die prima zijn. Het belangrijkste is om op te letten dat je geen galm krijgt op je microfoon, bepaalde type microfoons pikken teveel of te weinig geluid op. Zelf heb ik tweemaal de Rode PodMic microfoon te nemen in combinatie met de Rode Podcaster Pro. De mixer heeft alles wat je nodig heeft, zelfs bluetooth voor bijvoorbeeld muziek afspelen via je telefoon. Let wel op dat je ook nog een XLR kabel en een Microfoon standaard nodig hebt. Dit kan een Rode DS1 tafelstatief of Rode PSA1 statief zijn.
  • Zelf heb ik de Samson CO2 Condensor microfoon. Zeker niet perfect maar deze was erg goed te betalen en doet het prima.
  • Wil je een ‘spraak’ microfoon dan is de Rode NT USB een erg goede microfoon die direct via USB werkt, deze heeft ook een tafelstatief.
  • Het beste van alletwee de werelden is de net uitgebrachte Shure MV7, deze heeft een XLR uitgang en een USB. Met de meegeleverde software kun je het geluid direct op je telefoon inleveren.
  • De echte diehards adviseer ik om te gaan voor de Shure SM7B. Ja het is een prijzige aanschaf en hierbij het je een losse audiointerface nodig.
Hiervoor adviseer ik de Focustrite Scarlett Solo met één ingang, beter is de Focustrite Scarlett Duo. Deze heeft twee ingangen en geeft je meer flexibliteit. Ook hier adviseer ik dit te gebruiken in combinatie met de Rode Podcaster Pro. Let wel op dat je ook nog een XLR kabel en een Microfoon standaard nodig hebt. Dit kan een Rode DS1 tafelstatief of Rode PSA1 statief zijn.

Canon EOS Webcam Utility-software

Sinds September 2020 heeft Canon op een hele mooie manier ingespeeld op de groeiende vraag naar streaming. Ze hebben gratis software beschikbaar gesteld waarmee je zonder extra hardware geschikte camera’s kunt inzetten als webcam. Om je op weg te helpen hoe de Canon-camera als Webcam te gebruiken is, is er de EOS Webcam Utility software die je makkelijk kunt installeren op je computer. De camera werkt met slechts één toepassing tegelijk op je computer. Een paar compatibele producten met EOS Webcam Utility-software zijn bijvoorbeeld de Canon EOS 5D Mark IV of EOS 6D Mark II  dan heb je wel echt PRO kwalteit. Wat kleinere cameras die helemaal handig zijn om makkelijk mee te nemen zijn de PowerShot G7 X Mark III en de EOS M50 bijvoorbeeld.

Oortjes met ingebouwde microfoon

Is dit allemaal een beetje te heftig voor nu? Goed geluid is ook snel te behalen met de juiste oortjes/microfoon. Mijn vriendin gebruikt de Jabra Elite 65. Als je nu iets wilt kopen adviseer ik de nieuwere versie: De Jabra Elite 75, deze is ook geschikt voor sporten. Voor bellen en andere meetings waarbij ik niet achter mijn bureau zit gebruik ik de Plantronics 5200. Een absolute aanrader met erg goede noise canceling op de microfoon, zelfs op de fiets horen mensen niet de wind. Om extra batterijtijd en bescherming te hebben kocht ik ook deze Plantronics oplaadcase. Zelf gebruik ik de Sony WH1000XM3 voor als ik gewoon aan het werk ben en niet in beeld maar op dit moment is er een nieuwere versie, de Sony WH1000XM4.

Webinar software

Hiervoor gebruik ik Webinargeek. Dit omdat je hier interactieve sessies mee kunt doen, dit goed koppelt met mijn CRM systeem en heb ook goed te betalen is.